Cukor – je naozaj zlý?

Upáľte cukor na hranici, bude KARAMEL!Cukor je asi najviac démonizovaná téma dnešných dní. Zmagorení ľudia sa mu vyhýbajú viac ako toxickému odpadu z Černobyľu, dávajú mu vinu za všetky choroby a píšu eseje o nadchádzajúcom konci sveta. A časom spadnú napr. do vegánstva, lebo v šaláte predsa cukor nie je, a tým pádom sú spasení. Takmer vo všetkých prípadoch však ide o obrovský nezmysel, a preto sa na to teraz pozrieme z pohľadu vedy a za použitia rozumu.

Cukor je nevyhnutná zložka ľudskej stravy

Je to jediné možné palivo pre mozog a nervovú sústavu. Bez nich proste nefungujú. To celkom dobre vysvetľuje, prečo to ľuďom po vysadení cukrov nemyslí, a prečo potom šíria svoje bludy po internete – telo je v núdzovom režime, musí si prácne vyrábať cukry z iných zdrojov, a obmedzuje to čo nie je životne nevyhnutné – čiže používanie rozumu. Je to ako keby ste chceli prevádzkovať Ferrari s jedným litrom benzínu – ak to aj pôjde, tak nemôžete od toho očakávať vysoký výkon. Tak ako nemôžete očakávať vysoký výkon od mozgu, ktorému nedáte dostatok paliva. Tak potom vznikajú cukrobijci, ktorí sú špeciálnym druhom indivíduí, ktorí vinia cukor za všetko zlé na tomto svete. A používajú na to všetko iné, len nie logické argumenty. Lebo kde nič nie je, tam ani smrť nebere.

Cukor je nebezpečný len vtedy, keď to s ním preháňate – presne podľa starého známeho porekadla:

Všetkého veľa škodí.

Čiže aj príliš veľké dávky, aj príliš malé dávky škodia

Tak isto ako pri všetkom inom. Aj pitie vody je škodlivé, ak jej pijete príliš málo alebo príliš veľa. Pri nedostatku vody zomriete na dehydratáciu, pri veľkom prebytku na rozhodené elektrolyty v organizme. Je dosť veľa prípadov, kde úplne zdraví ľudia zomreli na to, že vypili 5-10 litrov vody naraz. Tá voda ani cukor však nemôžu za ich blbosť.

Medzinárodná zdravotnícka organizácia vo svojich odporúčaniach uvádza, že jednoduché cukry v strave by mali byť na úrovni minimálne 5% denného príjmu potravy. Čo pri bežnej konzumácií cca. 1 kg stravy za deň vychádza na 50 gramov, alebo 2 a pol polievkovej lyžice. To je celkom slušné číslo. Podotýkam, že toto číslo je uvedené ako nevyhnutné minimum, aby sa zabránilo nebezpečnej ketóze, ktorá vzniká pri štiepení bielkovín kvôli nedostatku cukrov. Pri normálnych podmienkach je odporúčaný obsah jednoduchých cukrov aspoň 10% z denného príjmu potravy.

Cukor je takisto palivo pre svaly

Ak ho nemá, musí si ho prácne vyrábať z iných zdrojov – najprv z komplexnejších sacharidov, potom z tukov a bielkovín, čiže zo svalovej hmoty. Alebo inak povedané – na to, aby telo bez cukru získalo energiu, tak ju najprv musí minúť na rozštiepenie a chemické prerobenie iných látok, aby získalo palivo. Prípadne spaľovať samé seba, ak sa minú zásoby. A stratégia spaľovania paliva pre získavanie paliva nie je zrovna efektívna. To sa prejavuje napr. zvýšenou nervozitou či inými príznakmi. Keď ale majiteľ príslušného mozgu nedodal telu to čo potrebuje, tak sa mozog musí postarať o náhradu všetkými možnými spôsobmi. Telo proste musí stále fungovať. Napriek blbosti majiteľa.

Prečo sa teda niektorí ľudia cítia lepšie, keď prestanú jesť cukor?

Je to pravdepodobne spôsobené tým, že cukor musia nahradiť potravinami, ktoré dovtedy vôbec nejedli. Z chemického hľadiska to znamená to, že si tým spestria stravu, a tým pádom doplnia chemické látky, ktoré im predtým mohli chýbať. A telo sa im odmení lepším fungovaním. Za ich predchádzajúci stav však nemohol cukor, ale málo pestrá strava. Oni však už našli vinníka, a môžu ho s veľkou pompou upáliť na hranici. Tak ako v stredoveku upaľovali čarodejnice za to, že susedovi skapalo prasa.

Bludy o cukre

Medzi najväčšie bludy o cukre patria:

  • hnedý cukor je lepší ako biely – v skutočnosti je hnedý cukor buď len zafarbený, alebo nevyčistený biely cukor
  • cukor z cukrovej trstiny je zdravší ako z cukrovej repy – sú úplne rovnaké, aj z chemického hľadiska, keďže je jedno, či sacharózu vyrobíte z trstiny alebo repy. Chemici to dokázali už v 19. storočí.
  • prírodný cukor je zdravší ako rafinovaný – chujovina ako voda v koši. Vychádza zo strachu, neznalosti výrobných postupov a mizernej znalosti angličtiny. Slovo “rafinovaný” pochádza z anglického slova “refined”, čo po slovensky znamená “vyčistený“. A všetky typy cukru, čo kúpite v obchode, sa vyrábajú čistením z prírodných zdrojov – repa, zemiaky, kukurica, trstina, ovocie a pod.. Čiže ide o tú istú vec. Prírodný cukor môže byť zdravší len vtedy, keď ho jete v jeho pôvodnej forme – ovocie či zelenina – pretože okrem cukru sú tam aj vitamíny a rôzne ďalšie látky. Keď ale kúpite čistý cukor vo forme glukózy, fruktózy či sacharózy, tak je úplne jedno, či je prírodný alebo ten akože zlý. Všetky sú totiž prírodné. A všetky poslúžia telu rovnako.
  • cukor spôsobuje cukrovku – blbosť storočia. Ani lekári dodnes nevedia, čo presne spôsobuje cukrovku. Predpokladá sa, že stres, ale nie je to potvrdené. Cukrovka sa iba prejavuje neschopnosťou tela odčerpávať z krvi cukor dostatočne rýchlo. Bolo však vedecky dokázané, že ani vysoké dávky cukru nespôsobujú cukrovku.
  • cukor je jed – no neviem, ako vaši starí rodičia a prarodičia vedeli prežiť to obrovské množstvo cukru v zrelom ovocí, ktorého sa prežierali, keď dozrelo. Lebo na rozdiel od dnešných hypermarketov bolo dostupné len pár týždňov v roku, a čo sa nezjedlo, to sa muselo vyhodiť alebo vypáliť. A nemám zrovna pocit, že by sa vaša babka otrávila z toho, že zjedla pol kila malín, alebo 10 jabĺk naraz. Prípadne ak sa namlsala medu v lese.
  • pomalé cukry sú zdravšie ako rýchle – uverím, až uvidím vedecký dôkaz, vykonaný na miliónoch ľudí počas obdobia aspoň 1 ľudského života. Nie štúdiu. Fakt je totiž ten, že jednoduché cukry ako napr. trstinový cukor, už zachránili státisíce, ak nie milióny životov v Afrike. A inak viete, že neexistujú pomalé ani rýchle cukry? Dietológovia ani organická chémia, kam cukry spadajú, také niečo nepoznajú. Poznajú iba jednoduchšie a zložitejšie sacharidy. Pomalé a rýchle cukry budú pravdepodobne iba výmyslom miestnych výživových poradcov.
  • z cukru sa kazia zuby – zuby sa kazia z kyselín, ktoré produkujú baktérie na ich povrchu. Tie baktérie sa síce živia cukrami, ale to Vás nezachráni, ak vysadíte cukry. Baktérie si ich vyrobia zo zvyškov potravy na zuboch. Takže radšej si poctivo umývajte zuby.
  • naše potraviny sú plné cukru – pochybné tvrdenie, prebraté bezmyšlienkovito z amerických bestsellerov, ktoré neplatí ani v tej Amerike. Naše potraviny sú v poriadku. Viac o tom nájdete v tomto článku.
  • po vypití cocacoly sa telo správa podobne ako po prijatí drog – kvôli čomu asi tak, žeby kvôli cukru? Lebo to “potvrdila” zasa ďalšia štúdia? 😀 Zaujímavé, že lekári o tom dodnes nevedia. A že človek nemá na ďalší deň rovnaké abstinenčné príznaky ako po tom heroíne. Američania sa pri ich strave plnej cukru idú určite každý deň pozabíjať. Napriek tomu sociálne siete používate aj napriek tomu, že bolo dokázané, že spôsobujú silnú závislosť. Skúste vynechať Facebook na 1 deň, a sledujte abstinenčné príznaky. Vraj sú silnejšie ako po kokaíne.

Cukor teda vôbec nie je zlý

Ak sa konzumuje s mierou, tak ako všetko ostatné. Je dokonca nevyhnutnou zložkou potravy. Naši rodičia a starí rodičia takého veci neriešili, dopriavali si všetkého podľa toho koľko mohli, a poväčšinou sa dožili v zdraví vysokého veku. Zlé sú len tie bludy, ktoré šíria po internete exprdi, vydávajúci sa po prečítaní niekoľkých knižiek za výživových poradcov. Keďže ich ale nezaujíma nič iné ako vaša peňaženka, a svoje zdravie tými rečami neničia, tak nečakajte, že s tým tak skoro prestanú. Najmä keď dnes ľudia okamžite vyťahujú kreditku už len pri zmienke, že sa objavil ďalší zázračný doplnok výživy či tabletka na chudnutie. Lebo dnes je moderné a ľahké nájsť vinníka všade inde, len nie v sebe. A kúpiť zázračnú tabletku, ktorá ihneď všetko vyrieši. Jednoduchým rozpoznávacím znakom takýchto exprdov je to, že najprv z vás spravia idiota nejakou prevratnou informáciou, ako ste si vraj doteraz neskutočne ničili zdravie. A následne ponúknu svoj produkt, ktorý to všetko zázračne vyrieši. Dostupný iba u nich. Kupujte, lebo nebude. Jedine že by to tak nebolo.

To najlepšie na koniec

Na záver ešte jedna zaujímavosť, prečo som vôbec napísal tento článok. Inšpirovala ma k tomu moja manželka, ktorá pár týždňov dozadu videla rozhovor s jednou samozvanou expertkou. A tá vypustila z úst obrovskú hovadinu – že vraj všetky cukry, aj tie doteraz akože zdravé, sú podľa najnovších poznatkov zrazu nezdravé, a namiesto nich by ste mali jesť cukor z lotosových kvetov. Lebo ten je po novom úplne najzdravší. Čiže aj keď ste podľa jej odporúčaní doteraz žili zdravo, tak zrazu žijete nezdravo. Dá sa vôbec spoľahnúť na rady takéhoto človeka? Zaujímavé, že v Číne, odkiaľ lotos pochádza, o tomto nič nevedia, a v obchodoch takýto cukor nemajú. Bol som tam tento rok už dvakrát, ale nevedel som ho zohnať. Ale aspoň mám nového kandidáta do zoznamu bludov storočia. A hneď je deň krajší 🙂