Mlieko – naozaj zahlieňuje?!

Mlieko zahlieňuje?! A inú rozprávku nemáte?Mlieko je v poslednej dobe terčom útoku od rôznych kvázi špecialistov. Vraj zahlieňuje, spôsobuje rakovinu čriev a zanedbanú vagínu. Viete však, čo je naozaj za tým, a ako z toho von?

Pred pár rokmi som bol aj ja zástancom toho, že mlieko je zlé. Nejaký ten rok pred mojím zosypaním sa zo zdravej stravy som ho prestal piť. A prestal som jesť čokoľvek vyrobené z mlieka. Dôvod bol veľmi jednoduchý – videl som jedno zvrátené vegánske video, ktoré mi ho doživotne zhnusilo. Nemal som s ním predtým žiadne problémy. Vypil som ho denne aj liter, a pojedol kopec vecí ako jogurty či syry. Od pozretia tohto videa som sa ho však už nedotkol.

Podivní vegáni a ich riešenia

Neviem prečo niektorí ľudia potrebujú publikovať takéto zvrátené videá. Kde vám najprv ukážu, že kravy žijú celý život vo vlastných výkaloch, sú na antibiotikách a celý čas majú nejaké zápaly a infekčné choroby. A úplný klenot – vraj americká norma povoľuje 1 či 2 kvapky hnisu na pohár mlieka. Vtedy som to bral ako spasenie a životne dôležitú informáciu. Netušil som však, že to je iba záznam z prednášky jedného úchylného amerického vegána, ktorého cieľom bolo predávať vám na konci videa výrobky z tofu. Ktoré podľa neho nahrádzajú všetku živočíšnu stravu. Čiže také tie vegánske bájky, ktoré nemajú základ v ničom skutočnom. Naši dietológovia by im na to s radosťou niečo povedali.

A potom prišlo zosypanie sa

Necelé dva roky po začatí akože zdravého života došlo k môjmu zosypaniu sa. Celý príbeh si môžete prečítať tu. Príčinou bola extrémna podvýživa, ktorá sa navonok prejavovala čoraz častejšími chorobami a stále väčšou únavou. Ani sa nedivím, keď som zo stravy vysadil väčšinu mäsa, všetko mliečne či prestal jesť pečivo. Bol som blbec, ktorý jednoducho naskočil na vlnu zdravej stravy. A za blbosť sa časom musí pykať.

Keď som si to uvedomil, tak som začal pomaly prechádzať naspäť na normálnu stravu. Tým sa ale ešte len začali ďalšie problémy.

Problémy s mliekom

Mlieko síce nepijem dodnes, ale bez problémov zjem aj tony všetkého ostatného, ako napr. syry, tvaroh či jogurty. Keď som ich nasadil po mojom zosypaní sa, tak som zrazu začal mať problémy. Začalo ma po nich zahlieňovať, a každú chvíľu som musel chrachliť ako ten posledný alkoholik. A začal som sa cítiť po každom takomto jedle unavený. A nielen po mlieku, ale aj po niektorých druhoch mäsa a strukovín. Podľa klasických krvných testov bolo všetko v poriadku. Až na to, že po každom takomto jedle som takmer zaspal, hoci aj postojačky.

Klasická rada kadejakých internetových poradcov je taká, že keď to zahlieňuje, tak je to satan a treba to vysadiť. Plus hneď im dáte zámienku na to, aby vám ukázali, ako zle ste sa stravovali, a ako zle ste si škodili. A doložia to najnovšou americkou štúdiou, ktorá popisuje tieto príznaky. Väčšina ľudí im v dobrej viere a naivite na to skočí. A už ich majú v hrsti, a začínajú do nich pchať kadejaké výživové doplnky.

Ja som však nechcel vysadiť mlieko

Dostal som obrovskú doživotnú príučku, aby som už zo stravy nikdy nič nevysadzoval, ak mi to nepredpíše lekár. Mliečne výrobky ma však zahlieňovali, a oficiálne nebol na to dôvod, pretože som mal len niečo cez 30 rokov. Tak som začal pátrať a zháňať informácie. Až ma nejaká náhoda doviedla k jednej bývalej doktorke, čo síce už nepracovala ako lekárka, ale vraj vedela pomáhať s takýmito problémami.

Dala mi spraviť špeciálne krvné testy, ktoré sa spracovávali vraj niekde v Anglicku. Cena okolo 400 EUR, nepamätám sa už presne. Tento test bol špecializovaný na to, aby zistil, čo vaše telo vie a čo nevie tráviť, a ako veľmi to nevie tráviť. Toto poznajú aj lekári, ale neviem či je to aj oficiálna diagnóza. Táto porucha sa prejavuje tým, že telo sa odnaučí tráviť niektoré zložky potravy. A k tomu, čo nevie úplne stráviť, sa namiesto trávenia správa ako k nevhodnej veci – a bráni sa. Hlienmi, únavou (lebo tak ako počas choroby to vraj pri boji spotrebováva kopec energie), a kadečím ďalším. Nie je to alergia na potraviny, tá sa prejavuje inak. Proste vraj len telo z nejakého divného dôvodu nevie všetko úplne stráviť. A teda sa tomu bráni, lebo predpokladá, že to doňho nepatrí.

Nikto úplne presne nevie, čím to je, a prečo to vzniká

Mne v tom teste vyšlo, že neviem poriadne tráviť väčšinu druhov mäsa, ryžu, pšenicu, šošovicu, pohánku, a mliečne výrobky. Aj keď som nikdy predtým v živote s tým problém nemal. Zoznam bol asi 200 potravín, a skoro všetky spadali do týchto kategórií. A väčšina z tých potravín bola tá, ktoré som posledné 2 roky nejedol. Lebo akože nezdravé a bla bla bla. Zvyšok z nich sa mi matne zdá, že som jedol v tom čase, keď som sa zosypal, a keď som bol v obrovskom strese. Nie som si tým úplne istý, lebo to už bolo dávno.

Ako som sa z toho dostal

Tzv. “liečba” spočívala v tom, že som si vždy vybral jednu hlavnú potravinu. A z tej som si dal jeden deň za jednu lyžičku, druhý deň dve, tretí deň tri, a tak ďalej. Občas sa síce vyskytli drobné hlieny, ale po niekoľkých týždňoch som toho už mohol zjesť, koľko som len chcel. Bez jedinej reakcie. Takto som teda postupne vybral niekoľko hlavných potravín, a približne trištvrte roka sa hral s lyžičkami. Až sa nakoniec všetko zahlieňovanie a únava prestali vyskytovať. Telo si pravdepodobne opäť navyklo na to, čo už 2 roky nemalo.

A z tohto som sa zďaleka nevyliečil iba ja sám

Už som medzičasom počul od jednej psychologičky, že takéto symptómy majú viacerí jej klienti – buď tí, čo sú prehnane starostliví o zdravú stravu, alebo tí, čo často cestujú po celom svete. Tiež majú podobné poruchy trávenia. A niektorí z nich sa vraj tiež z toho dostali tak isto ako ja – skúšali po troške zaradiť potravinu naspäť do jedálnička, až nakoniec s ňou nemali žiaden problém. A vraj niektorým z nich pomohlo, keď prestali jesť exotické ovocie či stravu, ktorá sa tu bežne nevyskytuje. Čo by aj mohlo dávať logiku – pretože ľudské telo sa potom nemusí prispôsobovať kadečomu možnému.

V podstate to isté vidíte aj pri bábätkách, keď ich prestávajú kojiť, a prechádzajú na normálnu stravu. Jeden deň im dáte trochu mrkvičky, ďalší deň trochu viac, a po pár dňoch opakujete s ďalšou potravinou. Aby si dieťa postupne vytvorilo tráviace enzýmy, resp. všetky tie mechanizmy v tele, čo to pomáhajú stráviť a spracovať. Asi nebudem ďaleko od pravdy, keď budem predpokladať, že to takto funguje aj u dospelých. Nie som však lekár, takže ruku do ohňa za to nedám.

A aj preto tvrdím, že mlieko nezahlieňuje

Je to len prejav toho, že ho neviete stráviť. Niekto tvrdí, že vraj je to bežné po 40-ke, ale ja som mal ledva po 30-ke. Takže vekom to nebude. A mlieko za to tiež nemôžete viniť. To vám len ukázalo, že vo vašom tele nie je niečo v poriadku. A mali by ste to riešiť v prvom rade s lekárom, a nie s kadejakými výživovými poradcami. Ja som to s lekárom neriešil, lebo mi povedali, že také nevedia riešiť. A na výživových poradcov mám už doživotnú alergiu. Tak som si našiel “svoju” cestu.

Toto je teda pravda o tom, či mlieko zahlieňuje alebo nie. Oficiálna verzia lekárov je, že vôbec nezahlieňuje. Len ho neviete úplne stráviť. Preto takéto veci riešte najprv s lekárom. A až keď vám on nebude vedieť pomôcť, tak hľadajte iné spôsoby. Možno bude riešenie ukryté 5 centimetrov za vašimi očami. Kto vie. Len preboha nevysadzujte danú potravinu zo svojho jedálnička, ak vám nespôsobuje problémy, alebo ak vám ju nezakázal lekár. Lebo sa tým môžete už iba viac dokatovať.