Vychutnávajte si jedlo

Na každom tanieri je skrytý poklad - vychutnávajte si hoKaždé jedlo chutí oveľa lepšie, keď si ho začnete vychutnávať. Keď trochu spomalíte a začnete sa sústrediť iba na to, ako presne chutí to, čo máte vo vlastných ústach. Vyskúšajte, vychutnávajte, a uvidíte. A keď to vyskúšate, tak sa začnú diať priam neskutočné veci. Čo sa deje, keď si vychutnávate jedlo?

Dnes sme si už zvykli robiť všetko rýchlo. Vrátane jedenia – častokrát v pracovnom zhone nahádžeme do seba rýchlo čo je po ruke, a utekáme zasa ďalej. A tak, ako sa ponáhľanie nevypláca v práci, tak sa nevypláca ani pri jedení.

Nevýhody hltavého jedenia

Keď jete hltavo, tak nepohryziete poriadne všetko jedlo, nestihne sa vylúčiť toľko slín a v nich tráviacich enzýmov, koľko by bolo treba. A neúplne strávené jedlo sa dostane v črevách ďalej ako by sa bežne malo, a spôsobí časom paseku. Narúša napr. rovnováhu v črevnej mikroflóre, kde sa viac premnožuje jedna skupina baktérií na úkor druhej. To má za následok zníženie imunity (áno, naša črevná mikroflóra vplýva na našu imunitu), ale aj ďalšie efekty. Napr. tvrdšiu stolicu, a pre väčšinu populácie nepopulárne tlačiace cvičenia na záchode, dokým sa vám podarí vytlačiť to torpédo. A taký občasne natrhnutý zvierač tiež nie je nič príjemné.

Ďalšou nevýhodou rýchleho jedenia je to, že cítite všetky chute a vône oveľa slabšie. Pretože keď sa zahryznete napr. do takého jablka a hneď ho prehltnete, tak uvoľnené vône po tom zahryznutí nestihnú odstúpať až do nosa, kde by ste ich mali šancu zacítiť. Jazyk totižto vníma iba sladkú, slanú, kyslú, horkú chuť a chuť umami. Prípadne aj ďalšie, podľa toho na aký zdroj narazíte. A všetko ostatné – vône, arómy a pod. – vnímame nosom. A po zakusnutí sa trvá niektorým z nich aj niekoľko sekúnd, kým sa dostanú do nosa. Ak to nestihnú a jedlo hneď prehltnete, alebo ak máte upchatý nos, tak sa plne uvoľnia až niekde na polceste do žalúdka. Kde splynú s ostatnými pokladmi vo vašom tele.

A o takýchto “benefitoch” by som mohol pokračovať ďalej. Lenže článok je o inom. Je to o tom, prečo to nerobiť.

Benefity vychutnávania jedla

Keď pri jedle trocha spomalíte a doprajete si zopár ďalších prežutí, tak budete prekvapení. Začnete cítiť v jedle oveľa viac chutí, ako ste ich predtým cítili. Pritom nič iné ste na to nepotrebovali – žiadne zvýrazňovače, dochucovadlá, či ďalšie koreniny. Stačilo jednoducho žuť to isté 2x dlhšie. A vďaka tomu začnete toho cítiť oveľa viac v tom istom jedle. Ktoré predtým mohlo byť “obyčajné” jedlo s mdlou chuťou, a zrazu je z toho gurmánsky zážitok. Viete už, prečo gurmáni jedia všetky špeciality tak pomaly?

Dlhšie žutie rozdrví potravu na jemnejšie čiastočky. Tým pádom sa stane lepšie stráviteľná a lepšie využiteľná pre telo. K stráviteľnosti pomôže aj to, že v každom súste bude viac slín, ktoré obsahujú tráviace enzýmy. Či už kvôli tomu, že čím dlhšie držíte sústo v ústach, tým viac sa ich stihne vylúčiť. Alebo aj kvôli tomu, že keď začnete vnímať viac chutí, tak telo začne automaticky produkovať ešte viac slín – lebo vám to proste chutí. Nemusíte sa báť, že sa z vás stane uslintaný bernardín. Až také radikálne to zasa nebude 😀

To však vysvetľuje aj to, prečo vegetariáni či vegáni cítia viac chutí v jedle – lebo zo začiatku im tie šalátiky nechutili až tak veľmi, že to museli jesť pomalšie. A všetky tie následné benefity ako lepšie trávenie či ostrejšie zmysly nesprávne prisúdili pojedaniu šalátov. To je však už iný príbeh.

Môj prípad

Pamätám si, že cca. pred rokom som mal problém s tvrdou stolicou. Takou tvrdou, že si to ešte doteraz živo pamätám. Ráno zo mňa po úpornom tlačení horko-ťažko padali kamenné brikety, ktoré by vyhrali nejednu cenu na súťažiach v tvrdosti. Občas sa mi dokonca zdalo, že tie menšie kúsky zvonili o misu. Proste kopec zábavy. Len nie pre môj zvierač. Občas sa objavila aj krv. Priteplený kamarát by vám povedal – vychutnávajte si to. Ale mňa by o tom nikto dodnes nepresvedčil.

Lekárka mi vtedy na to predpísala vlákninu. Tá síce trochu pomohla, ale ranný zápas s briketami to nevyriešilo. Až som sa na nejakých lekárskych stránkach dočítal o tom, že to môže byť spôsobené príliš rýchlym a hltavým jedením. Lebo telo nemá kvôli zle požutej potrave ako z nej efektívne dostať živiny – a tak skúša silnejšie, ale akurát tak z nej vytiahne viac vody. Riešenie bolo jednoduché – jedzte pomalšie a vychutnávajte si jedlo viac.

A hádajte, čo vtedy bolo? Mal som extra úspešnú sezónu, kedy som makal od rána až do neskorej noci. Bol som zavalený prácou až po uši, a aby som ušetril čas, tak som zládoval raňajky aj večeru za menej ako 5 minút. A potom som sa na ďalší deň ráno čudoval, aká tvrdá realita dokáže vypadnúť na druhom konci…

Ako som to vyriešil

Tak som teda vstal v jeden deň o 15 minút skôr. A niekoľko dní som sa nútil k tomu, aby som poriadne požul všetko, čo som mal na raňajky. Bolo to dosť divné, ale nejak som to dal. A vtedy som na to prišiel – keď som musel požuť hoci aj obyčajnú praženicu 3x viac ako bežne, tak som si začal všímať ten kopec vôní v jedle. A keď som sa následne zakusol do chleba, tak to už boli orgie. Pripadal som si, ako keby som sedel niekde na pikniku na vidieku, v šírom poli, … A občas som aj zavrel oči, a jííízda bola o to intenzívnejšia.

Nikdy by som nepovedal, že tak obyčajné rýchlo-jedlo ako praženica s chlebom sa dá vôbec vychutnávať. Že je v nich toľko skrytých chutí. A že mi to okrem iného pomôže s mojim briketovým problémom. Za 3 dni na to totižto brikety už neboli, a môj zvierač bol zachránený.

Vychutnávajte a tešte sa

A to je len jeden z benefitov vychutnávania jedla. Ďalší je v lepšom trávení, či v potrebe menej soliť či dochucovať koreninami. Schválne píšem menej, a nie vysadzovať, pretože kde nič nie je, tam ani smrť nebere. Niečo v tom jedle predsa musí byť, aby to tam bolo vôbec cítiť. Len tam toho nemusí byť až toľko, ako predtým.

Keď som začal pomalšie jesť, tak som okrem vyriešenia problému s briketami zistil aj to, že aj tie naše obyčajné jedlá chutia úžasne. Zeleninová polievka, vepřo-knedlo-zelo, či nebodaj vyprážaný rezeň? Z obyčajných jedál, ktoré ma dovtedy moc nelákali, sa zrazu stali gurmánske pochúťky. Každé druhé jedlo bolo zrazu pre mňa gurmánskym zážitkom. A nemusel som kvôli tomu vyskúšať polovicu reštaurácií v meste.

Vychutnávajte si to

Tento zážitok však objavíte iba vtedy, keď si vyhradíte zopár minút denne na pomalšie jedenie. Keď sa začnete sústrediť viac na to, čo práve máte v ústach, ako to chutí, vonia či kĺže. Keď sa nenecháte vyrušovať mobilom či stresovať sa myšlienkami na to, čo má zachvíľu prísť. Pretože to sú veci, ktoré vám neutečú. Ale zážitok z jedla vám utečie. Pretože každé jedlo chutí inak. Vychutnávajte si ho. Veľakrát začnete časom cítiť rozdiely aj medzi 2 porciami toho istého jedla. Je to proste neopakovateľný zážitok, skrytý na vašom tanieri, ak mu necháte nejakú tú minútku-dve na prejavenie sa. A okrem radosti z nového či dobrého vám to spraví hneď lepšiu náladu, a zredukuje stres. Čo viac si máme ešte želať?

Preto si vychutnávajte jedlo. Ten zážitok za to stojí. Určite to vyskúšajte. A potom zrazu objavíte neobjavené 🙂